Aquest 2023 hem tingut un seriat de campañes de nadal molt emotives i carregades de sentiment. És un error creure que únicament les empreses comercials tenen dret a fer servir Storytelling. Una organització pública com la DGT també pot emprar-la i, de fet, ja ho ha demostrat amb campanyes anteriors.
Aquest any ens hem trobat amb una campanya que busca transmetre importància sobre el concepte de tornar a casa. Aquesta s’acompanya de l’eslògan: Llegar tarde es mejor que no llegar, también en navidad. Aquí us deixo l’spot complet perquè el pogueu veure:
Un missatge càlid i nadalenc
La trama de la campanya ens mostra una situació distòpica a Espanya: el Pare Noel no ha arribat a cap casa. Ens transporta a la trama d’una noia que viu aquesta situació. Es troba amb la absència de regals sota el seu arbre, el coneixement d’aquesta absència al seu bloc de pisos i fins i tot a nivell peninsular. Es nota en tota la producció com la noia mostra un estat de tristor i apatia a causa dels fets.
Com a desenllaç, trobem que la noia es desvetlla per acabar trobant-se al Pare Noel deixant els regals sota el seu arbre, corrent a abraçar-lo plena de joia. És aquí quan apareix l’eslògan i prenem consciència de que ha sigut preferible que el Pare Noel arribés tard a que no arribés mai.
Això ens denota que l’eslògan està dirigit als conductors de vehicles, que han de tenir present que aquells que els estimen els poden esperar per celebrar les festes. Serà millor que arribin tard que no que no arribin.
Relacionant el Nadal amb la seguretat vial
Hem vist a la DGT fer campanyes de tota tipologia fent servir un gran ventall de recursos estilístics, fins i tot dins un Storytelling. En aquest cas trobem l’ús de la distòpia i la hipèrbole: planteja un any sense Pare Noel i el converteix en una crisi a nivell de país per tal de donar-li serietat a la situació.
Trobem també una relació metafòrica que transforma al conductor que torna a casa en el Pare Noel d’aquest anunci. Es busca que el conductor es doni valor a ell mateix i a la joia que tindràn els seus quan arribi a casa per Nadal, encara que sigui tard.
Des del meu punt de vista, considero que és una campanya que capta l’atenció de l’espectador i li transmet bé el missatge, entengui o no la metàfora que hi ha al darrera. És precisament aquí on tinc quelcom a dir: crec que fer un anunci sobre seguretat vial des del punt de vista d’un infant per la temporada de Nadal obliga a la DGT a no ser tant explícits com altres cops.
Hem vist metàfores més directes i efectives com la de “Cuando matas a alguien en la carretera, lo matas todos los días de tu vida” d’aquest mateix 2023. L’absència d’aquest element explícit fa que l’espectador hagi de fer un esforç per entendre la metàfora, tenint l’eslògan com a missatge clar al final per ajudar a aquells que no l’hagin captat a partir de la metàfora.
Què en penseu? Creieu que haguéssin hagut d’expressar el missatge d’una altra manera? Creieu que és correcte deixar una mica de banda tanta explicitat? Us espero als comentaris!
Deixa un comentari