Traduït de l’original cançó d’Andy Williams el 1963: És el moment més meravellós de l’any. El nadal no només inunda les nostres llars i els nostres cors; també les nostres televisions i campanyes de Nadal. Aquest moment anual, a ulls d’una marca, és un moment comercialment profitós i estacional: un moment en què el ciutadà consumirà per transmetre amor i unió cap als seus éssers estimats.
Als mitjans massius (o Above the Line) seguim trobant els habituals espots de colònies de totes les marques que ja coneixem. També podem trobar campanyes informatives de descomptes de supermercats i algunes més adreçades als moments festius com les de begudes alcohòliques o de xocolates.
Però aquest 2023, sota el meu punt de vista, s’ha notat l’augment d’una estratègia particular de campanyes en els prime-time dels mitjans massius així com en formats publicitaris de mitjans alternatius (o Below de line), a sobre tractant-se d’una de les estratègies més antigues i amb un gran potencial de generar conversions al punt de venda físic i ara també en línia: el Storytelling.
En què consisteix el Storytelling?
Aquesta estratègia consisteix en l’ús de recursos estilístics per plantejar una història entorn de la marca. Aquesta història ha de transmetre uns sentiments que relacionin al públic amb la marca igual que un lector es relaciona amb personatges o la trama d’un llibre.
És aquí on trobem un apogeu en campanyes publicitàries de certes marques que busquen despertar els sentiments nadalencs de calidesa i unió per generar-ne una relació psicològica amb els valors de la marca. Alguns noms que ens poden venir a la ment són: Suchard, Coca-Cola, Ikea, Loteries o DGT. Analitzaré més detingudament aquestes campanyes de Nadal de 2023 per donar visibilitat a aquesta estratègia.
Però hauríem de parlar només de campanyes nadalenques? Per res, l’estratègia de l’storytelling ha estat utilitzada des de fa molts anys de moltes maneres diferents. Hem escoltat moltes personalitats socialment importants comptant vivències pròpies per a la seva audiència en directe. No parlo ni d’influencers ni de polítics, també parlo dels pares que adverteixen d’alguna cosa els fills explicant-los que van sentir ells amb la seva edat.
Per mi, l’efectivitat de l’Storytelling dins i fora de les campanyes de Nadal rau en el fet tan humà de compartir vivències. Això combinat amb una bona gestió dels recursos audiovisuals, fan que les marques siguin capaces d’inspirar-nos com ho podria fer una persona real a qui escoltem amb atenció i afecte.
Un bon exemple no tant nadalenc, Casa Terradellas
No es un secret que aquesta marca sap fer bones històries i tocar-nos la fibra. Els seus últims spots sobre les seves pizzes ens han deixat produccions d’Storytelling en una clau una mica més còmica al tractar-se de situacions totalment cotidianes (que no deixen de ser relativament difícils) fent que la pizza actui com a detonant d’un desenllaç càlid i familiar. Us convido a mirar aquest espot de la marca i a llegir la seva descripció.
En aquest cas observem com la pizza fa que un pare pugiu ajudar a la seva filla que ha trencat amb la seva parella, en un altre com dos joves amb certa tensió emocional puguin tenir un primer contacte, en un altre com una família dividida per una mudança s’uneixi per tirar endavant. Aquestes històries en clau còmica, relacionen el producte amb l’amor, l’afecte i la germanor que el pare vol donar a la filla en una ruptura, per exemple.
Aquest seriat d’spots de Casa Terradellas no formen part d’una campanya de Nadal. La marca va trobar una manera brillant i còmica de transmetre sentiments positius als seus públics i relacionar-los amb un dels seus productes estrella. Visca l’Storytelling!
Què penseu vosaltres? Creieu que el Storytelling és efectiu encara sent tan utilitzat? Teniu exemples d’aquesta estratègia en altres marques que les esmentades? Estic ansiós per veure els vostres comentaris!
Deixa un comentari